I am not a witch

Door: BFI British Film Institute

Film I Am Not a Witch laat haarfijn zien hoe hekserijbeschuldigingen vaak andere vormen van machtsmisbruik en vrouwenhaat zijn. Maar dit is geen antropologisch beeldessay. Er zitten sprookjeselementen in, Vivaldi klinkt op de geluidsband en de ondertoon is onmiskenbaar satirisch. Een wonderlijk hybride film van een veelbelovend debutant.

In een afgelegen dorp in Zambia wordt een 9-jarig meisje beschuldigd van hekserij en verbannen naar een door de overheid georganiseerd rondreizend heksenkamp. Alle heksen zijn er met een lang lint aan een spoel gebonden. Men vertelt het meisje dat ze zal veranderen in een geit, mocht ze ontsnappen. Oudere vrouwen ontfermen zich over haar en noemen haar Shula. De overheidsfunctionaris Mr Banda is nieuwsgierig geworden naar de toverkrachten van Shula en neemt haar mee naar huis. Hij stelt haar voor aan de pers en laat haar opdraven in televisieshows.


I AM NOT A WITCH (2017- Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Zambië) is het regiedebuut van Rungano Nyoni, die geboren werd in Zambia en opgroeide in Wales. Toen ze een warme zomer in Zambia was, trok een lawine van hekserijbeschuldigingen haar aandacht, waarbij het haar opviel dat bijna alle aantijgingen gericht waren tegen vrouwen.

De film is moeilijk te definiëren: een mix van bijgeloof, satire en sociale antropologie voor de enen, een surrealistisch, folkloristisch sprookje en een feministische allegorie voor de anderen. Maar dit staat vast: I AM NOT A WITCH is een van de meest originele Afrikaanse films van de laatste jaren.


Credits

Sound Design: Olivier Dandré, Maiken Hansen

Muziek: Matthew James Kelly

Cast: Margaret Mulubwa, Henry B.J. Phiri, Nancy Mulilo, Margaret Sipaneia

Categorieën:
film


Doelgroep(en):
3LJ Lager - 3de leerjaar
4LJ Lager - 4de leerjaar
5LJ Lager - 5de leerjaar
6LJ Lager - 6de leerjaar


Prijs:  € 3.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Organisator Vrije plaatsen
di 14.01.2020 10:00 - 11:33 W:Halll (Ch. Thielemanslaan 93, 1150 Sint-Pieters-Woluwe) Kunst & Cultuur vzw 400 Log in om te kunnen reserveren