The chance to find yourself

Door Benno Steinegger & Jovial Mbenga

© Leontien Allemeersch

Podium Een voorstelling over de ontmoeting tussen twee mensen, hun verschillen en hun gelijkenissen. De theatermakers werden geconfronteerd met elkaars onwetendheid, latent discriminerend gedrag en tal van (on)bewuste gedachten die hun dagelijks leven beïnvloeden.

Een speelse inkijk in een theatrale vriendschap met vele ups en downs

‘The Chance to Find Yourself’ ontstond vanuit de oprechte nieuwsgierigheid van twee theatermakers om elkaar beter te begrijpen. Benno Steinegger en Jovial Mbenga hebben een erg verschillende culturele en economische achtergrond: de een komt uit Italië, de ander uit Congo. Vandaag wonen en werken ze allebei in Brussel.

Wat begon als een theatrale bewerking van ‘Heart of Darkness’ (Joseph Conrad), werd al snel een voorstelling over de ontmoeting tussen twee mensen, hun verschillen en hun gelijkenissen. De theatermakers werden geconfronteerd met elkaars onwetendheid, latent discriminerend gedrag en tal van (on)bewuste gedachten die hun dagelijks leven beïnvloeden.

Uiteindelijk werd het proces zelf het resultaat: een speelse theatrale kijk achter het gordijn van een vriendschap en een samenwerking met vele ups en downs. Hoe dicht kunnen we écht bij de ander komen? Welke rol speelt onze manier van kijken in dit alles? Steinegger en Mbenga benaderen deze vragen met gedurfde humor en abstracte verbeelding.

Het gaat er in ‘The Chance to Find Yourself’ niet om wat er te zien is, wel om wie er kijkt en hoe er wordt gekeken. […] Voortdurend, en zonder er verder veel woorden aan vuil te maken, worden we via de essentie van het medium theater – het kijken, het representeren – gewezen op de verschillen waarmee niet alleen de performers, maar ook wijzelf worstelen. […] Het is een ‘meta’-aanpak, die het medium theater inzet in zijn volle kracht, om een onderliggend inhoudelijk punt te verduidelijken. (Evelyne Coussens – e-tcetera)

Credits

Co-regie: Gaia Saitta
Dramaturgie: Lara Staal
Outside eye: Joëlle Sambi Nzeba
Technische leiding en lichtontwerp: Valeria Foti

Samenwerking voor het onderzoek: Costanza Lanzara
Productie: workspacebrussels

Coproductie: workspacebrussels, KAAP, Garage29
Met dank aan CAMPO, wpZimmer, Codice Ivan, KLm / Kinkaleri, WIPCOOP / Mestizo Arts Platform Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Doelgroep(en):

4M
Secundair - 4de jaar
5M
Secundair - 5de jaar
6M
Secundair - 6de jaar
7M
Secundair - 7de jaar

Duur:

75 minuten

Prijs:

€ 7.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
vr. 17-11-2023 13:30 - 14:45 W:Halll volzet